top of page

Bireysel Psikolojik Destek Nedir?

​

Bireysel psikolojik destek, psikoloji ve psikolojik danışmanlık alanlarında uzmanlık eÄŸitimini ve süpervizyon süreçlerini tamamlamış uzmanlar eÅŸliÄŸinde bilimsel araÅŸtırmalara ve farklı disiplinlerdeki teorik yaklaşımlara dayanarak yürütülen, müdahalesi “konuÅŸma” olan ve bire bir yürütülen bir destek yöntemidir. Bu yöntemde uzman tarafından kiÅŸinin ihtiyaçlarının deÄŸerlendirilip gözetildiÄŸi düzenli görüÅŸmeler gerçekleÅŸtirilir. Bu düzenli görüÅŸmelerde kiÅŸinin kendisi, yaÅŸamı ve iliÅŸkileri hakkında merak ettiÄŸi, zorlandığı, engellendiÄŸini hissettiÄŸi meseleleri daha derinlikli ve farklı bir anlayış ile ele almak amaçlanır. Bireylerin bir uzman eÅŸliÄŸinde yaÅŸadıkları sorunları daha yakından araÅŸtırmaları, analiz etmeleri ve anlamlandırmaları; günümüzde veya geçmiÅŸte içinde bulundukları duruma yönelik farkındalıklarını artırmalarını, iÅŸlenmemiÅŸ meseleleri iÅŸlemelerini ve daha iyi baÅŸ etme mekanizmaları geliÅŸtirmelerini saÄŸlayabilir. 

UniQus Psikoloji olarak kurumumuzda bireylerin kendi içlerinde yaÅŸadıkları tıkanıklıkları çözebilmelerine, iliÅŸkilerini saÄŸlıklı bir ÅŸekilde sürdürebilmelerine ve yaÅŸam kalitelerini artırabilmelerine yardımcı olmaya yönelik olarak psikolojik destek hizmeti vermekteyiz. Bireysel psikolojik destek görüÅŸmelerimiz baÅŸvuran kiÅŸinin ihtiyacına göre haftalık sıklığının minimum bir görüÅŸme olarak belirlendiÄŸi, her hafta sabit bir gün ve saatte yapılan görüÅŸmelerdir.

​

Bireysel Psikolojik Destek BaÅŸvurunuzun Ardından…

​

UniQus Psikoloji ekibimizdeki tüm uzmanlar bilimsel temellere ve etik ilkelere baÄŸlı kalarak psikolojik destek hizmeti sunmaktadır. Uzmanlarımız uzmanlaÅŸtıkları ekolde psikolojik destek hizmeti sunar.

BaÅŸvurunuz sırasında ekibimizden kiminle çalışmak istediÄŸinizi belirtmediyseniz uygun uzmanlara yönlendirmeniz saÄŸlanır ve yönlendirildiÄŸiniz uzman tarafından size geri dönüÅŸ yapılır. EÄŸer spesifik bir uzman ile çalışmak istiyorsanız, baÅŸvurunuz uzmanın kendisine iletilir ve yeni bir çalışma için uygun yeri olması dahilinde bir görüÅŸme zamanı belirlemek için sizinle iletiÅŸime geçilir. 

​

Bireysel görüÅŸmeye baÅŸvuran kiÅŸinin ihtiyaçları ve bu süreçten beklentileri görüÅŸtüÄŸü uzman tarafından deÄŸerlendirilerek süreç ile ilgili karşılıklı yol haritası çizilmektedir. Bu noktada kiÅŸinin nasıl bir desteÄŸe ihtiyaç duyduÄŸu hassasiyetle deÄŸerlendirilmekte ve kendisine uygun olabileceÄŸi düÅŸünülen çalışma önerilmektedir. 

KiÅŸinin bireysel psikolojik destek görüÅŸmelerine ek olarak psikiyatrik bir desteÄŸe ihtiyaç duyduÄŸu düÅŸünülürse kurumumuzla iÅŸbirliÄŸi içerisinde çalışan psikiyatrlara yönlendirmesi yapılır. UniQus Psikoloji bünyesindeki uzman klinik psikologlar ve psikolojik danışmanlar, psikolojik hastalık olarak deÄŸerlendirilmeyen iliÅŸki problemleri (eÅŸ, partner, arkadaÅŸ, ebeveynler ile olan iliÅŸkisel problemler gibi), bir yakının kaybı, iÅŸ yaÅŸamı, özel ve sosyal yaÅŸamdaki stresli durumlar, uyum sorunları, çocukluk dönemindeki olumsuz yaÅŸam olayları gibi yaÅŸantısal konularda yetiÅŸkinlere ve ergenlere bireysel psikolojik destek hizmeti sunmaktadır. Merkezimizdeki uzmanlar yetkinlikleri, eÄŸitimleri ve Türk Psikologlar DerneÄŸi’nin ilkeleri gereÄŸi bireysel destek amacıyla baÅŸvuran kiÅŸilere psikolojik tanı koymaz ve bu sebeple tanıya yönelik bir tedavi gerçekleÅŸtirmezler. Psikolojik rahatsızlık olarak nitelendirilen durumlarda kiÅŸinin psikolojik rahatsızlığına yönelik olarak psikiyatristlerin teÅŸhisine ve tedavi için yönlendirmesine baÄŸlı olarak, danışanlara psikolojik destek hizmeti verirler. Böyle bir durumda kiÅŸi, uzmanlarımız tarafından psikiyatristlerle iÅŸbirliÄŸi içerisinde takip edilir. 

Bireysel Psikolojik Destek Türleri ve Uzmanlarımızın Çalıştığı Yaklaşımlar 

 

Söz konusu psikolojik destek olduÄŸunda birbirinden farklı yaklaşımlardan söz edilebilir. Kurumumuz bünyesinde bulunan uzmanlarımızın bireysel psikolojik destek sunarken beslendikleri yaklaşımlara dair kısa bilgileri aÅŸağıda bulabilirsiniz. 

​

Psikanalitik Yaklaşım:

​

Psikanalitik yaklaşım, Avusturyalı nörolog Sigmund Freud’un çalışmalarından temel alarak kurulan köklü bir disiplindir. Bu yaklaşımı temel alan bireysel psikolojik destek çalışmalarında sıklık, sabitlik ve ritim (çalışmanın iÅŸleyiÅŸi açısından çok) önemlidir. GörüÅŸmeler haftada en az bir sıklıkla, kiÅŸi ve uzmanın birlikte belirlediÄŸi aynı (sabit) gün ve saatte, kırk beÅŸ dakika olacak ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilir. Bu görüÅŸmelerde kiÅŸinin anlattığı her ÅŸey onun ruhsallığına dair kıymetli malzemeler olarak ele alınır. KonuÅŸtukları ile kiÅŸi, (uzmanın eÅŸliÄŸinde) iç dünyasını ve bilinçdışı çatışmalarını anlamaya çalışır. Seanslarda kiÅŸinin aklına gelenler (aklından geçen her ÅŸey:), yaÅŸadıkları, anıları, duyguları, rüyaları, varsa gündüz düÅŸleri, hakkında konuÅŸularak daha bilinçdışı düzeyde hissettiÄŸi ve yaÅŸadığı süreçlerin bilinç düzeyine yaklaÅŸması ve kiÅŸinin bunlarla ilgili bir içgörü kazanmasına alan açmak amaçlanır. Bu yaklaşımla çalışan uzman, kiÅŸinin hikayesine eÅŸlik eden konumdadır. Tavsiye vermekten veya kiÅŸinin problemleriyle ilgili (kiÅŸiye) çözümler sunmaktan ziyade, (sorular sorarak ve) zaman zaman yorumlarını paylaÅŸarak kiÅŸinin hayatındaki bilinçdışı süreçleri daha iyi anlamasını ve hikayesinin sorumluluÄŸunu alarak ruhsal bir dengeye kavuÅŸması amacıyla güvenli bir alan açmaya çalışır. 

 

BiliÅŸsel Davranışçı Yaklaşım:

​

BiliÅŸsel davranışçı yaklaşım, insan davranışı ve duygulanımını inceleyen psikolojik modellerden yararlanılarak geliÅŸtirilmiÅŸtir. Bilimsel bir zemin üzerine kurulu olup birçok psikiyatrik bozukluk ve geniÅŸ bir sorun alanında etkili olduÄŸu kanıtlanmış bir tedavi yaklaşımıdır. 

​

Davranış tedavileri, genel bir tanımla öÄŸrenme ilkelerinin davranış bozukluklarının analiz ve tedavilerine sistematik bir biçimde uygulanışı olarak tanımlanabilir. Davranış tedavileri doÄŸrudan uyumsuz davranışlar üzerine odaklanır. Davranışçı tedavide bireye tedavinin mantığı aktarılıp, kaygı verici durumlarla karşılaÅŸtığında kaçmak yerine, kaygıyla baÅŸa çıkmak konusunda ne tür yöntemler uygulayabileceÄŸi aktarılır. 

​

Psikolojik destek sürecinde danışan ile uzman çeÅŸitli sorunları belirlemek ve anlamak için, iyileÅŸmeyi hedef alan bir iÅŸbirliÄŸi içinde düÅŸünce, duygu ve davranışlar arasındaki iliÅŸkiler konusunda çalışırlar. Bu yaklaşım genellikle "ÅŸimdi ve burada" üzerine, yani o anda güncel olarak kiÅŸide sıkıntı yaratan sorunlar üzerine odaklanır. ÇeÅŸitli psikolojik sorunların yaÅŸamı kısıtlayan etkileri danışanla birlikte saptanır. Bireyin deneyimlediÄŸi sorunlar nedeniyle yapamadığı çeÅŸitli aktiviteler süreçteki hedefler olarak belirlenir ve süreç sonunda problemin yaÅŸam alanlarında oluÅŸturduÄŸu kısıtlanmalar ortadan kaldırılarak yaÅŸam kalitesinin iyileÅŸtirilmesi amaçlanır.

​

Somatik Deneyimleme® Yaklaşımı:

​

SOMATIC EXPERIENCING® (‘Somatik Deneyimleme®’ veya ‘SE’) travma ve kronik stresin yarattığı olumsuz etkileri iyileÅŸtirmeye yönelik, kısa süreli, beden merkezli psikobiyolojik bir yaklaşımdır. SE, bedendeki duyumların farkındalığa geçirilmesi ve takibi ile oluÅŸan tepkilerin tamamlanması, biriken hayatta kalma enerjisinin çözülmesi ve sinir sisteminin kendini dengeleme kapasitesinin yeniden kazanılması ile çalışır.

​

Kaynaklarımızı keÅŸfetmeye odaklı “Somatik Deneyimleme®” tekniÄŸini uygularken duyumsama, imgeleme, içsel iyileÅŸme gücümüz ve alt beynimizden ("reptilian brain", sürüngen beyin: beynin insanın içgüdüsel davranışlarının kaynağı olduÄŸu düÅŸünülen kısmı) faydalanır. YaÅŸadığımız zorlu durumlardan kalan gerilim ve yükü; kendi kaynaklarımızı fark ederek, yaÅŸadıklarımızı ayrıştırıp yeniden yapılandırarak, bedensel farkındalık ve duyumlarımız yardımıyla sinir sistemimizden boÅŸaltır. Zaman içinde sinir sistemimizin kapasitesi ve beden farkındalığımız artar, bedenimizin sihirli zekasını dinlemeyi, iyileÅŸmenin kendi sürecine ve içimizdeki iyileÅŸme dinamiÄŸine güvenmeyi öÄŸrenir. Sinir sistemimizin tekrar saÄŸlıklı çalışır bir hale gelmesiyle; insanlarla sınırlarımızı fark eder, kendimizi güvende hisseder ve çevremizle iliÅŸkimizde korku deÄŸil, merak ve keÅŸfetme hali hakim olur. Zevk dahil bütün duyumlarımız daha zenginleÅŸir ve bu dünyada yaÅŸamanın getirdiÄŸi bütün halleri daha da derin deneyimleyebiliriz.

​

Amerika`da Dr. Peter Levine tarafından geliÅŸtirilmiÅŸ ve “Somatic Experiencing ®” adıyla tanınan bu yaklaşım, kiÅŸiye saygılı, duyarlı ve etkin bir uygulama olmasıyla son yıllarda hızla yayılmakta, travma çözümlemesi ve daha birçok alanda uygulama bulmaktadır.

​

İmkanlarımız:

​

Bireysel görüÅŸmelerimiz uzmanlarımız tarafından Akatlar’daki ofisimizde yüz yüze gerçekleÅŸtirilmektedir.

Åžehir ya da ülke dışında ikamet eden veya fiziksel bir rahatsızlık sebebiyle yüz yüze gelemeyen kiÅŸiler ile deÄŸerlendirme görüÅŸmeleri sonunda uzman tarafından da uygun görülmesi durumunda görüÅŸmeler online platformlar üzerinden de gerçekleÅŸtirilebilir.

​

Ä°lkelerimiz:

​

  • Bireysel psikolojik destek süreci için kiÅŸinin gönüllü olması ÅŸartıyla çalışırız. KiÅŸi ancak kendisi bu desteÄŸi almak isterse ona bu yönde bir destek verebiliriz. 

  • Bireysel psikolojik destek almak için baÅŸvuran kiÅŸi ile yürütülecek çalışmalarda APA ve TPD’nin temel etik deÄŸerleri ve kılavuzları ışığında ilerleriz.

  • Psikolojik destek çalışmalarımızda gizlilik ilkesine uygun çalışırız. GörüÅŸmelerde kiÅŸinin paylaÅŸtığı tüm bilgiler uzman ve kiÅŸi ile birlikte odada kalır, üçüncü kiÅŸilerle paylaşılmaz. Ancak kiÅŸinin kendisine veya bir baÅŸkasına zarar verme durumu söz konusu olduÄŸunda gizlilik ilkesi bozulabilir ve gerekli kiÅŸilere gerekli görüldüÄŸü kadar bilgilendirme yapılabilir. 

  • EÄŸitim veya bilimsel bir araÅŸtırma kapsamında yürütülen psikolojik destek hizmetleri olursa, kiÅŸinin kendisinden veya vasisinden izin almak koÅŸuluyla kiÅŸinin izin verdiÄŸi kadar bilgi eÄŸitim/araÅŸtırma kapsamında kullanılabilir. Bu durumda da kiÅŸinin tanınmasını saÄŸlayacak kimlik ve benzeri bilgiler muhakkak saklı tutulur. KiÅŸiye ait toplanan tüm veriler 6698 KiÅŸisel Verilerin Korunması Kanununda belirtilen ÅŸekilde mevzuata uygun saklanır.

  • Bireysel psikolojik destek için gelen kiÅŸiyle görüÅŸen uzman bir sebeple kiÅŸiye yardımcı olamayacağını veya baÅŸka bir uzmanla yürütülecek çalışmanın daha faydalı olacağını düÅŸünürse kiÅŸi, ilgili uzmana yönlendirilir.

​

bottom of page